Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ!

Tavuklar Nasıl Yumurtlatılır? Tavuklardan Nasıl Daha Fazla Yumurta Alınır?

Tarih: 27.10.2023 16:24
Tavuklar Nasıl Yumurtlatılır? Tavuklardan Nasıl Daha Fazla Yumurta Alınır?
Yumurtanın oluşum süreci pek çok aşamadan oluşmaktadır. Yumurtanın oluşumu için öncelikle yumurta sarısı, yumurtanın beyazı ve koruyucu zarlarla kaplandıktan sonra bu katmanların üzerinde kabuk gelişir. Yumurtanın sarısı, beyazı ve diğer kısımları oluştuktan sonra tavuk yumurtlama sürecine geçer. Yumurtlama genelde günde bir kez gerçekleşir.
Yumurtlama gerçekleştikten sonra tavuklar genelde yumurtayı korumak için yuva yaparlar. Yuvada yumurtanın çevresi saman ve tüy gibi malzemelerle çevrilidir. Bu sayede yumurtanın dış etkenlere karşı korunması sağlanır. Dişi tavukların üreme sisteminin doğal bir parçası olan yumurtlama, horoz döllemeden gerçekleştiğinde üretilen yumurtalar toplanabilir ve tüketilebilir.
Yumurtlama doğal olarak gerçekleşen bir süreç olmakla birlikte tavuklarda bu süreci etkileyen pek çok faktör olabilmektedir. Tavuklarda yumurtlamayı etkileyen faktörlere ve daha fazla yumurtla almak için neler yapabileceğinize bu yazıda göz atabilirsiniz.
Tavuklardan Nasıl Daha Fazla Yumurta Alınır?
Endüstriyel çiftliklerde yumurta üretimi, zorla tüy dökümü ve seçici üreme dahil olmak üzere kimileri acımasız olabilen bazı yollarla arttırılmaktadır. Ancak tavukların yumurta üretimini civcivlere zarar vermeden arttırmanın bazı yolları bulunmaktadır.
Tavuklar stresli ya da mutsuz olduklarında yumurtlama olasılıkları daha düşüktür. Bu nedenle yumurtlamayı arttırmak için tavukların daha da strese girmelerine neden olan yollara başvurmamak gerekir. Yumurtlamayı arttırmak için tavuklara stressiz ve rahat olabilecekleri bir ortam yaratmak önemlidir.
Tavuklarınızdan daha fazla yumurta almak için dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şu şekildedir:
Tavukların türünü doğru seçin
Bazı tavuk türleri diğerlerine göre daha fazla yumurtlamaktadır. Örneğin, ligorin, ataks ve Rhode Island Red gibi bazı tavuk türleri yumurtaları için yetiştirilmektedir. Çok yumurtlayan tavuk türlerinin çoğunun arkadaş canlısı oldukları, özellikle de insanların arkadaşlığından hoşlandıkları bilinmektedir.
Yarka kontrolü yapın
Civcivlerin vücudu, hayatlarının ilk 18 haftasında hızlı bir şekilde gelişir. Yumurtlayan tavuklarda yumurtlama olgunluğuna gelmiş olmasına rağmen henüz yumurtlamaya başlamamış tavuklar, yarka olarak isimlendirilir. Bu süreçte gelecekteki kuluçka süreci için yumurta rezervlerinin oluşumu ve gelişimi de gerçekleşir. Et ve yumurta endüstrisinde tavukların ileride iyi bir şekilde yumurtlamaları için yarka kontrolüne önem verilir. Bunun için civcivlerin gelişimini iyi bir şekilde anlamak, civcivlere yeteri kadar alan vermek, sıcaklığı stabil tutmak, taze ve dengeli yemler kullanmak gerekir.
Işığın yeterli olduğundan emin olun
Güneş ışığı, tavuklarda yumurta üretimi için gereken önemli hormonları salgılayan hipofiz bezinin uyarılmasını sağlar. Aynı zamanda tavukların kafatasının, derisinin ve tüylerinin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Tavuklar açısından güneş ışığı önemli olduğu için ilkbahardan itibaren yumurta üretimi daha fazla olur. Gecelerin uzun olduğu kış aylarında ise daha az yumurtlama olur.
Yeterince su verdiğinizden emin olun

Tavuklar da tıpkı insanlar gibi her gün temiz suya ihtiyaç duyar. Tavuklar çamurlu su birikintilerinden de su içebilse de aslında su ihtiyaçlarını temiz sudan karşılamaları gerekir. Tavukların bahçede içtikleri kirli su, hastalanmalarına neden olabilecek parazitler ve bakteriler içeriyor olabilir. Tavuklar günde neredeyse yarım litre kadar suya ihtiyaç duyar. Sıcak ve nemli havalarda bu miktar iki katına kadar çıkabilir. Tavuklar yeteri kadar su içemezlerse yumurtlama durabilir ve tavukların tekrar yumurtlamaya başlamaları birkaç gün alabilir. Bu nedenle tavuklarınıza yeterli miktarda tavuk suluğu alın ve sulukları her gün temiz suyla doldurun.
Tavukların stresini azaltın
Tavuklar yem değişikliği, yüksek ses, diğer hayvanlar ve daha pek çok faktör nedeniyle stres olabilir. Tavuklarınızın yumurtlaması için streslerini minimumda tutmaya çalışmalısınız. Bahçede tanımadıkları bir insanın yürümesi ve bahçeye kedi girmesi gibi aklınıza gelmeyen faktörler dahi tavuklarınızın yumurtlamamasına neden olabilir. Tavuklarınızın stres olmaması için her gün belli bir rutinlerinin olmasına dikkat etmelisiniz.
Kalsiyum takviyesi kullanın
Çoğu tavuk yeminde kalsiyum bulunsa da bazı tavukların yumurtlamaları için takviyeye ihtiyacı olabilir. Kalsiyum eksikliği olan tavukların yumurtaları yumuşak kabuklu veya kabuksuz olabilir. Bu durumu kalsiyum takviyesiyle kolayca düzeltebilirsiniz. Ancak takviyeyi yemlere doğrudan eklemek yerine ayrı bir kaba koyarak vermelisiniz. Kalsiyum takviyesi olarak yumurta kabuklarını yıkayıp fırında 15-30 dakika kadar pişirdikten sonra soğutup küçük parçalara parçalayarak da kullanabilirsiniz.
Tavukların yeteri kadar alanı olduğundan emin olun
Tavuklar küçük bir yerde kalabalık olmayı sevmezler. Bu nedenle kümes  içindeki her tavuğun 4 metrekarelik bir alanı olmalıdır. Bahçede ise tavuk başına 8 metrekarelik alan yeterli olacaktır. Tavukların küçük bir yerde tıkılıp kalmaları sağlık ve davranış sorunlarına yol açabilir. Bu durumda tavuklar birbirlerini gagalamaya, tüylerini yolmaya ve yumurtaları yemeye başlayabilir. Tavuklara yeteri kadar alan vererek daha fazla yumurta üretmelerini sağlayabilirsiniz.
Hastalıklara karşı dikkatli olun
Tavuklar, yumurtlamayla ilgili olarak çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Vitamin eksiklikleri, parazitler, enfeksiyonlar ve hatta stres, tavukların hastalanmasına neden olabilir. Sağlıklı bir şekilde yumurtlayan tavukların temiz ve güzel tüyleri, parlak tüyleri ve bol miktarda enerjileri vardır. Bu nedenle ayaklarında yara olan, tüylerinde kayıplar olan ve aşırı kaşıntı gibi belirtiler yaşayan tavuklara dikkat etmelisiniz. Tavukların sorun yaşamadığından emin olmak için hepsini ayda en az iki kez incelemeye özen gösterin.
Temizliğe önem verin
Tavukların pis bir yerde yaşaması, sinek istilası ve parazit gibi pek çok soruna yol açabilir. Temizliğin yetersiz olması nedeniyle meydana gelen hastalıkların tedavisi zaman alır ve bu süreçte tavukların yumurtlama becerisi önemli ölçüde etkilenir. Bu nedenle sık sık ufak temizlikler yaparak ortalığın temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca kümeste çıkarıp temizlenebilen parçalar kullanarak işinizi daha kısa sürede halledebilirsiniz.
Tavukların yaşlarını takip edin
Çoğu tavuk türünde yumurta üretimi 6 ila 18 aylar arasında en yüksek miktarlardadır. 18 ila 24 ay arasında tavuklar tüylerin dökülmesi ve yenilenmesi için yumurtlamaya ara verir. Bundan birkaç yıl sonra yumurtlama başlasa da eskisine göre daha az miktarda olmaktadır. Bu nedenle yumurtaların sürekli olarak belli bir miktarda olmasını sağlamak için farklı yaşlarda tavuklara sahip olmanız önemlidir. Çoğu tavuk türü 3 yaşına geldiğinde emekliye ayrılmaya hazırdır. Tavuklar genelde yaşamları boyunca yumurtlamaya devam etse de ilerleyen yıllarda yumurta miktarı haftada ancak birkaç adet olacaktır.
Kaliteli yemler kullanın
Tavuklarınızın çok sayıda yumurta vermesini istiyorsanız, onları kaliteli yemlerle beslemelisiniz. Özellikle kış aylarında tavukların sıcak kalabilmek için daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Bu nedenle kış aylarında tavuklara verdiğiniz yemlerin daha fazla protein içermesine dikkat etmelisiniz.
Tavuk yemi nispeten ucuz bir yiyecek olduğu için tasarruf etmek adına tavuk yemine mısır gibi besinler eklememelisiniz. Yemin besleyiciliğinin azalması, yumurtlamayı olumsuz yönde etkileyecektir. Tavuklarınızı civcivlerden yetiştiriyorsanız, civcivlerin düzgün bir şekilde büyümeleri için en az yüzde 20 oranında protein içeren yemler tercih etmelisiniz.
Civcivler yarka haline geldikçe ise yüzde 16 oranında protein içeren yemler almalısınız. Tavuklar ara sıra ekmek gibi karbonhidratlar tüketebilse de çok fazla karbonhidrat, tavukların obez olmasına neden olabilir. Obez olan tavuklarda yumurtlama iyi bir şekilde gerçekleşmeyebilir ve tavuklar ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.
 
İlgili Ürünler
Yükleniyor...