Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
12 gün öncesinden itibaren horozla çiftleşmiş tavuk yumurtaları döllü yumurtadır. Kaliteli bir yumurta elde edebilmek için 5 tavuğa sağlıklı genç horoz sürüden ayrılmalıdır. Seçilen horoz tavuklardan genç olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken durum seçilecek tavuğun 1- 1.5 yaşını geçmemiş olmasıdır. Doğal ortamda yetiştirilmiş hayvanın doğasına aykırı yem verilmemiş bu tip hayvanların döllülük kalitesi en yüksek olanlardır.
Çok fazla küçük klavuz yumurtalar gibi veya çok sivri yumurtalar kuluçkaya koyulmamalıdır. Zengin tüm vitaminlerini doğadan ve yemlerle alan sağlıklı yumurtalar seçilmeli. Döl kontrol yaptığımızda bazı yumurtaların damarlarının kalın bazıların ise saç teli gibi ince ve zayıf olduğu görünür. Sebebi diğer tavuk yumrtalarının eksik beslenmesinden ve vitamin eksikliklerinden kaynaklanması. Yumurtanın gramajının türe uygun olması gerekir ne çok büyük ne çok küçük olaması gerekir.
Bildiğiniz üzere bakterilerin üremesi için en uygun koşullar sağlanır makine içinde bu nedenden dolayı kullanılacak yumurtaların temiz olması gerekir. Yumurta kabuğunu derimiz gibi düşünün nefes alır fakat koruyucu bir katmanla kaplıdır. Yıkama işlemleri silme bu yumurtalara zarar verecektir. Bu yüzden follokların temiz tutulması gerekir.
Unutmayınki çok sıcak (25 derece üzeri) havalarda yumurta gelişimi tavuk yumurtlaması ile çok hızlı bir şekilde başlar. Bu yüzden yumurta bekletmemiz gerekiyorsa 15-24 derece arası az nemli bir yerde sivri kısımları aşşağı gelecek şekilde bekletmemiz gerekir. 15 derece altı koşullarda cenin oluşmadan ölür veya 25 derece üzeri yerlerde erken çıkımlara yol açar. Kuluçka makinemiz sağlıklı çalışıyor ise ve bu koşullar sağlanmış ise 20. gün ilk derbeyi gagası ile vurur ve 21. gün tüm yumurtalar çıkmış olur. Erken veya geç çıkımların sebebinin ne olduğu bulunmalı ve aksaklık giderilmeli. Uygun koşulların sağlanması durumunda 15 güne kadar yumurta bekletilebilinir ve hiç bir sıkıntı doğurmaz. Günde 1 defa dikkatlice yumurtayı çevirmeniz yeterli olacaktır.
15 günü aşmış yumurtalar kesinlikle çıkmaz. Burda dikkat edilmesi gereken konu ilk gün toplanan ve 15 gün bekletilen yumurtanın kuluçka makinesi ısı nem ve çevirme süresinin farklı olması. 15 günlük bekletilmiş yumurtalar 38 derece ilk gün sıcaklık %45 nemle başlatılır. Bu kademeli olarak yükseltilerek ve nem 50-55 max. ve çıkım zamanı ısı düşürülerk ve 10 puan nem yükseltirelerek gidilir. ilk gün toplanmış yumurtalar ise 37.5 – 37.7 ısı ve %45-50 nem ile başlatılır.