Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ! Birçok Üründe Aynı Gün Kargo! %20ye Varan Sezon İndirimi Başladı! Bu Ay 4 Yeni Model Raftaki Yerini Aldı! TSE ve Yerli Üretim Belgelerinide Pörtföyümüze Ekledik! 2009 den Beri ÜRETİYORUZ!

Etlik Civciv Bakım ve Besleme

Tarih: 18.01.2024 09:52
Etlik Civciv Bakım ve Besleme
Etlik civcivler de bakım ve besleme koşulları nedir sizler için derledik.

Başarılı bir yetiştiricilik için civciv ve piliç döneminde bakım, besleme ve büyütme teknikleri önem taşır. Kuluçkadan yeni çıkan civcivler, çevre koşullarına oldukça duyarlıdır. Bu nedenle ve özellikle ilk haftalarda özel bakım isterler. Etlik civciv ve piliç yetiştirilmesi için temiz ve uygun bir ortam gerekir. Bu ortam; sıcaklık, aydınlatma, havalandırma, rutubet, sıklık gibi faktörlerden oluşur.

Yem ve Su İhtiyacı

Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar kısa olursa civciv zayiatı o kadar az olur. Civcivlere ilk günlerde el sulukları ile su, el yemlikleri ile yem verilir. Su sıcaklığının 17-22 derece olması tavsiye edilir.

Sıcaklık

Tavuklar sabit vücut ısısına sahip hayvanlar olup, ter bezleri olmadığından vücut ısılarını çevre ısısına uyduramazlar. Bunun için kümes ısısının fazla farklılık göstermemesi gerekir. Civciv koyacağımız kümesin, kümes ve civciv seviye sıcaklıkları aşağıdaki gibi olmalıdır.

Yaş Sıcaklık
1. Hafta33°C
2. Hafta30°C
3. Hafta 27°C
4. Hafta24°C
5. Hafta21°C
6.Hafta18°C

Havalandırma İhtiyacı

Tavukların ter bezi yoktur. Vücüttaki su; idrar ve solunum yoluyla atılır. Onun için kümesin nemi artar, havası bozulur. Civcivlerin kümese geldiği ilk iki gün hava bacaları ve pencereler kapalı bulunmalıdır. 3 günden sonra, koku hissedilince havalandırma yapılır. Havalandırma, kümes sıcaklığını bozmayacak şekilde dikkatlice yapılmalıdır. Havalandırma sırasında civciv ve piliçler üzerinde hava ceryanı olmamasına dikkat edilmelidir.

Rutubet

Kuru havada tozuşma olur. Kümesin havası tozlanır. O zaman duvarlara su püskürtülebilir. Böylece nem oranı artar. Kümeste rutubetin % 60 olması iyidir. Fazla nemli olması ise zararlıdır. Özellikle altlığın rutubeti çok önemlidir. Hayvanların altının ıslak olması tavsiye edilmez.

Aydınlatma

Etlik civciv ve piliçlerin daha kısa bir zaman içerisinde büyümelerini sağlamak için aydınlatma gereklidir. Işık şiddeti ilk 10 gün m2 ’ye 4-5 wat, daha sonra m2 ’ye 2-2,5 wattan fazla olmamalı ve kümesin her yerinde eşit bir aydınlatma yapacak kadar olmalıdır. Ampullerin yerden yüksekliği 2 metre civarında olmalı ve düşük watlı çok ampulle aydınlatma tercih edilmelidir. Elektrik kesilmelerinde yığılmaların önlenmesi için alıştırma amacıyla; geceleri 1 saatlik karartma dışında tam aydınlatma uygulanmalıdır. Bu karartma esnasında gaz feneri ve gaz lambası veya düşük watlı mavi boyalı tek bir ampul yakılmalıdır.

Etlik Piliçlerin Beslenmesi

Etlik piliçler çabuk ve fazla yem tüketirler. O yüzden çabucak da gelişirler. Hayvan büyüdükçe kazanacağı canlı ağırlığa göre yem tüketimi de artar. En kısa sürede, en hızlı büyümeyi sağlamak için serbest yemleme uygulanır.

Neler verilmeli?

Her dönemde farklı yem yedirilir. Yem fabrikaları bu yemleri civciv ve piliç dönemlerine göre ihtiyaç duyulan protein ve enerji ihtiyaçları gözönüne alarak hazırlarlar. Her pilicin yem tüketimi aynı olmaz. Pilicin ırkına göre, hasta olup-olmamasına göre ve cinsiyetine göre yem tüketimi farklı olur. Erkek piliçler daha çok yem tüketir ve daha hızlı gelişirler.

Kesim

Üretim dönemi uzunluğu; kesim ağırlığına, pazar şartlarına, tüketicilerin karkas piliç ağırlığı taleplerine, yem fiyatlarına, broiler satış fiyatına ve işletme şartlarına bağlı olarak değişebilmekte olup 5-7 hafta arasıdır.

  • Bu sürede 1,8-2,2 kg. canlı ağırlığa ulaşan piliçler, 1300-1600 gram temizlenmiş ağırlığa (karkas) ulaşırlar.
  • Kesimden 8-12 saat öncesi yem verilmez. 2 saat önce de su verilmez.
  • Kesim için tavuklar toplanırken kümeste panik yaratılmamalıdır. Bunun için;
  • Kümes ortamının ışığı azaltılarak hayvanların panik yapması engellenmelidir.
  • İşçiler tecrübeli olmalı,
  • Piliç grupları 150-200’ lük sürüler halinde paravanalarla çevrilmeli,
  • Bir işçi 4-5 piliçten fazlasını taşımamalı,
  • Yakalanan piliçler taşıma kafeslerine dikkatlice konmalı,
  • Kafesten alırken de titiz ve dikkatli olmalıdır.

Kesim olgunluğuna gelenler kesime gönderilir.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...