Kuluçka makinesinde döl kontrolü ve dölsüz yumurtaların kuluçkadan alınması ve döllü yumurtadan çikan civciv sayısı ile verimin tespitindende büyük önem taşımaktadır.
Döl kontrolü kuluçka makinesinde yada anne hayvanın altındaki yumurtalardan, dölsüz yumurtaların çıkarılması için yapılmaktadır.
Çünkü eğer dölsüz yumurtalar kuluçka makinesi içinde kalırsalar, kuluçka döneminde ısı ve nem etkisinde bozulurlar ve hatta makine içinde patlaması mümkün olmaktadır.
Ama yumurtaların dölsüz olması önceden fark edilmesi mümkün değildir ve döl kontrolu için bazı konulara dikkat etmeniz ve bazı koşulları ise temin etmeniz gerekmektedir.
Döl kontrolü, kuluçka döneminin 7 ve 14.günü yapılmasını tavsiye etmeteyiz. Daha erken ise yapılması mümkün ama gelişen embriyonun fark edilmesi zor olmaktadır. Bu yüzden 7 gün beklemeniz gerekmektedir.
Döl kontrolünden önce bir el feneri veya döl kontrolü için kullanılan özel el feneri olması gerekmektedir.
Diğer konu kuluçka makinesi kapısını açmadan önce alan sıcaklığının 30 dereceye kadar yükseltilmesi olmaktadır.
Kuluçka makinası kabinindeki sıcaklık 37 derece civarında olmaktadır, ve eğer kuluçka makinesi kapağını açtığımız zaman, çevre sıcaklığı düşük olursa yumurtalarda ısı şoku olacaktır ve çıkım oranında pozitif etki yaratacaktır.
Bu yüzden döl kontrolüne başlamadan oda sıcaklığı en az 30 derece üzerinde ayarlanması gerekmektedir.
Döl kontrolu yapmadan önce ellerinizin dezenfekte edilmesi önemli olmaktadır, çünkü yumurtalara dokunduğunuz zaman, eğer elinizde hastalığa yol açan bakteriler veya virüs olursa tüm yumurtalara bulaşması mümkün olmaktadır.
Tavsiyemiz elinizi dezenfekte ettikten sonra, lateks eldiven kullanmanız olmaktadır, ve el feneri ise aynı şekilde dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
Az önce söylenilen tüm koşullar, uygulandıktan sonra sıra yumurtaların döllü olup veya olmadığına gelmektedir.
NOT : Döl kontrolu kesinlikle 30 dakikadan fazla sürmemesi lazım ve döl kontrolü yaparken kesinlikle yumurtaları yere koymayınız.
Çünkü yumurtaları seramik veya çimento kaplamalı, kısacası sert zemine bırakırsanız, hızlı bir şekilde sıcaklığı düşecektir ve oluşmak üzere olan civcivler tamamen, telef olurlar.
Bu yüzden bir havlu veya kalın ve temiz bir bez üzerine koymanız tavsiye edilmektedir.
Döl kontrolüne başlamadan önce odanın tamamen karanlık olması gerekmektedir, ve aksi halde embriyonun gelişmesini fark etmeniz zor ve hatta imkansız olur.
Karanlık odada kuluçka makinesi kapağını açıp ve yumurtaları tek tek, kontrol etmeniz gerekmektedir.
Yumurtaları kontrol ederken, yumurtanın sivri tarafı aşağıya doğru ve oval tarafı ise yukarıya doğru olacak bir şekilde elinizde tutmanız gerekmektedir, ve el fenerini ise sivri taraftan yumurtaya ışık salması gerekmektedir.
Yumurta döllü olduğu zaman içinde örümcek ağları gibi kan damarları fark edilir ve bu damarların hepsi bir tek küçük ve siyah noktaya bağlı olmaktadır.
Döl kontrolü yaparken son derece dikkatli ve sakin bir şekilde yumurtaları hareket ettirmeniz gerekmektedir.
Çünkü ani bir hareket veya ufak bir darbe bu damarların kopmasına ve embriyonun telef olmasına neden olacaktır.
Dölsüz yumurtalarda 7. Günde yumurta içinde hiçbir değişiklik olmaz, ve bu durumda dölsüz yumurtaları kuluçka makinesinden çıkarmanız gerekmektedir.
Çünkü 7 gün içinde son derece ince kan damarlarının oluşması gerekmektedir. Ve eğer yoksa, yumurta dölsüzdür.
Bazı yumurtaların kabukları kahve rengi olmaktadır ve bu yüzden 7.günden döl kontrolu biraz zor olmaktadır.
Bu tür yumurtalardan döl kontrolu yapmak için 8–9 gün beklemeniz tavsiye edilmektedir, veya oda tam anlamı ile karanlık olması gerekmektedir.
Döllü yumurtalarda genel olarak kan damarları fark edilemez ama, el feneri ile ışığı yansıttığınız zaman, küçük bir nokta yumurtanın sarısına yakın bir yerde görünmektedir.
Kuluçka makinesi randımanında döl kontrolü etkili bir faktör olmaktadır ve mutlaka en az 2 kere yapılması tavsiye edilmektedir.
Aslında yumurtanın kuluçka süresine bağlı olmaktadır, yani eğer tavuk yumurtası ise, 7. Gün ve 14. Gün döl kontrolü yapmak gerekmektedir.
Ama, eğer kuluçka süresi 21 günden fazla ise yani ördek hindi kaz gibi, 21. Gün ise döl kontrolü yapmanızda fayda vardır.
Kuluçka sonunda kuluçka makinesinde kalan döllü yumurta sayısından çıkan sağlıklı civciv sayısı kuluçkanın verim oranını göstermektedir. Örneğin 100 döllü yumurtadan çıkan civciv sayısı 90 ise verim %90 demekdir.
Kuluçka ve yetiştiricilik ile ilgili merak ettiğiniz diğer sorular için Ayyıldız Kuluçka Sayfamızı ziyarete devam ediniz bol çıkımlar....